קמה (קרמה)

קַמַּה (קרמה)

קַמַּה (kamma)

משמעות המילה קַמַּה בשפה הפָּאלִית (סנסקריט: קַרְמַּה) היא 'פעולה'. כאשר מדברים על קַמַּה בהקשר בודהיסטי הכוונה היא לפעולה רצונית, או פעולה מכוונת. הבּוּדְּהַה מוסיף ואומר כי הכוונה היא עצמה הקַמַּה – באמצעות הכוונה אדם פועל במעשה, בדיבור ובמחשבה.

האמונה הארצית היא שיש אנשים עם רכוש רב ויש אנשים עם מעט רכוש. הבּוּדְּהַה אמר שהרכוש היחיד שיש לאדם הוא הקַמַּה שלו, הפעולות שלו במחשבה, דיבור ומעשה, כיוון שהוא נושא אותן איתו לכל מקום בכל זמן:

"אני הבעלים של הקַמַּה שלי (הפעולות שלי), אני היורש של הקַמַּה שלי, אני נולד מהקַמַּה שלי. הקַמַּה שלי היא הבוררת – כל מה שאני עושה, לטוב ולרע, לזה אהיה יורש."

הקַמַּה אישית ולא עוברת בירושה מהורים או מכל אדם אחר, אין אפשרות להעביר קַמַּה, וכל קַמַּה תשאף לתוצאה שלה. התוצאות של הפעולות הן משלושה סוגים – כאלה שמופיעות כאן ועכשיו, כאלה שתופענה מאוחר יותר בחיים הנוכחיים וכאלה שתופענה באחד מהחיים הבאים. תוצאה של פעולה יכולה להופיע במגוון יעדים בין אם בגיהנום, בממלכת החיות, בממלכת הרוחות הרעבות, בעולם האנושי או בעולמות הישויות השמימיות. קץ הקַמַּה מושג באמצעות הדרך המתומנת, ומהות החיים הרוחניים היא לשים קץ לקַמַּה. אין במושג הזה במובנו הבודהיסטי התייחסות לגורל, או לאופי דטרמיניסטי ופטאליסטי. הקַמַּה היא פעולה בהווה שיש לה השלכות על העתיד הקרוב והרחוק. אדם לא יכול לשנות את פעולות העבר שלו אלא רק את הפעולות העכשוויות ברגע הנוכחי. וברגע זה הכוונות שלו מייצרות קַמַּה מסוגים שונים בין אם מועילות או מזיקות עם תוצאות עתידיות טובות או רעות, או פעולות חסרות תוצאה קרמתית, שאינן מועילות ואינן מזיקות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *